Individuelt retreat

 

Gomdes afsondrede beliggenhed på det smukke Helgenæs midt i Danmark giver dig naturlig inspiration til at udforske og fordybe dig i livets essentielle spørgsmål, og gå i dybden med din dharma-praksis. Gennem meditation og kontemplative naturvandringer får du mulighed for at genfinde din grundlæggende godhed og indre ro, som du kan tage med dig ud i dagligdagen til gavn for andre.
 
Indkvartering:
 
a) Værelse i hovedbygningen, med fælles bad og toilet på gangen.

b) Hytte med tekøkken, el og enkle møbler. Bad og toilet i hovedbygningen. Hytten skal reserveres i god tid.
  
Priser på individuelt retreat på Gomde:
  

Med 2 timer yogi-job* pr dag:

Periode

Pris 

1 dag       

280

1 uge

1900

2 uger

3500

3 uger

4300

1 måned

5000

 

Uden yogi job*:

Periode

Pris

1 dag      

440

1 uge

3000

2 uger

5100

3 uger

5900

1 måned

6600

*Når man er på Gomde har man et yogi-job i løbet af dagen. Det kan f.eks. være at lave mad, gøre rent eller hjælpe til med haven.  


I ekstraordinære tilfælde kan individuel rabat aftales.
 
Inkluderet i prisen er: Adgang til templet døgnet rundt, 3 måltider om dagen, el/vand/varme. Vi har pt ikke mulighed for at servere måltider for folk som vil i lukket retreat. Vi står for indkøb, men som udgangspunkt skal du lave mad til dig selv.
 
Retreat aftales individuelt ved henvendelse til Gomde
 
Praktisk ophold:

I perioder kan det være muligt at komme på praktisk ophold på Gomde, hvor man mod 5 timers praktisk arbejde om dagen kan få gratis kost og logi. Henvend dig til Gomde for at høre om mulighederne.


Hvad vil det sige at gå i retreat?

Under Summer Camp 2012 underviste vores lærer, Erik Pema Kunsang, en aften om det at gå i retreat. Her følger en sammenfatning:
 
Det er meget nemt at blive forført af distraktioner i hverdagen. Vi er nærmest afhængige af en travl og rastløs sindstilstand samt en hyggelig tilstand af dovenskab. Distraktion og dovenskab er forstyrrende følelser, som vi er afhængige af. Vi er med andre ord underholdelsessyge ”følelses-holikere”.

Vil det ikke være det bedste at opnå stabilitet i praksis i stedet for at være en underholdelsessyg følelses-holiker?

Når den tanke strejfer dig, at du vil ud af Samsara, at du vil praktisere, så tag handling på det! Overvej at gå i retreat. Beslutsomhed er den vigtigste faktor, når man overvejer retreat. Man skal beslutte sig for at praktisere og beskæftige sindet med dharmaen, ellers vil retreatet bare blive endnu en platform for samsariske forstyrrelser.

Retreatet skal være baseret på en følelse af tillid.

Den fysiske krop, talen og sindet vil falde til ro og man vil være fri til at genkende sit sinds naturlige tilstand. Det er nemt at tale om den naturlige tilstand, men det er ikke nemt at forblive i tilstanden. Et roligt sted, hvor man ikke har for mange distraktioner og forpligtelser, vil gøre en i stand til at komme dybere ned i studierne og i praksissen. 

Ved at trække sig fysisk tilbage fra den travle hverdag, opnår man et vist niveau af shamatha. Så retreat-stedet skal ligge afsides – som f.eks. Gomde.

Gomde er et retreatcenter. Her er shamatha-meditation en modgift mod rastløshed og vipassana-meditation en modgift mod dovenskab.

I begyndelsen, når man gerne vil i retreat er det meget vigtigt at opsætte skel og grænser. Derfor fjerner man sig fysisk fra sin hverdag. Men det er ikke begrænsende skel. Fantastiske sublime oplevelser finder sted indenfor dette skel.

Retreatcentret Gomde skaber et skel mellem hverdagens aktiviteter udenfor og alle sublime kvaliteter indenfor skellet. Folk, som går i retreat her, vælger Gomdes side af skellet, fordi de gerne vil væk fra Samsara og ultimativt opnå Oplysningen.

I en retreat-situation er der ikke andet at lave end at praktisere. Men motivationen og beslutningen skal fastholdes, ellers vil du blive distraheret.
 
Hvis vi følger Milarepas eksempel, så besluttede han at gå i retreat indtil han var befriet. Men Oplysning er mere end befrielse.

Nogle gange går man i gang lidt for tidligt og er ikke rigtig klar til retreat. Andre gange oplever man at tanker myldrer frem med endnu større kraft og man bliver endnu mere rastløs, end man var i forvejen. Så forlader man retreatet endnu mere optaget af tanker end før man gik ind i det. Eller modsat, så tror man at retreat handler om at lukke helt ned for bevidstheden og man ender med slet ikke at kunne komme nogen vegne – heller ikke med praksis. Hverken tankemylderet eller nedlukketheden er shamatha.

For at praktisere korrekt Shamatha og Vipassana meditation skal man praktisere på den mest naturlige og anstrengelsesløse måde.

Det er meget vigtigt at understrege, at man har brug for instruktioner fra en kvalificeret lærer inden man går ind i et længere retreat. Kortere retreats kan godt gennemføres uden instruktioner fra en lærer. Når man har fået instruktioner ved man, hvordan man håndterer følelser, sansepåvirkninger, indre og ydre distraktioner, humørsvingninger og forventninger. Når man er i retreat vil der ikke være andre at spørge end én selv, så du skal have fået instruktioner, inden du går i gang med retreat. Der er også mange, som oplever at en dharma-bog kan være en god lærer i retreat, så man ikke er helt alene.

I retreat praktiserer vi dharmaen indtil det punkt, hvor der ikke længere er noget der distraherer. Når det sker - når man engang er i en nondualistisk bevidsthedstilstand - er der ikke grund til retreat længere. Retreatet er blevet til en sindstilstand, som man tager med sig overalt, hvor man færdes.

Det er Rinpoches ønske, at Gomde skal være et retreatcenter. Det er bygget så vi og fremtidige generationer kan forfølge målet: at gå i studie-retreat, refleksivt retreat, samadhi-retreat (bliv på stedet, spis ikke så meget, tænk ikke så meget, praktisér) eller praksis-retreat.
 
Erik Pema Kunsang, Gomde, sommer 2012


November 2017

Nov 02

Bardo retreat - union of s...

Union of Sun and Moon Bard...

view

This is Hidden Text