Individuelt retreat

Gomdes afsondrede beliggenhed på det smukke Helgenæs midt i Danmark giver dig naturlig inspiration til at udforske og fordybe dig i livets essentielle spørgsmål, og gå i dybden med din dharma-praksis. Gennem meditation og kontemplative naturvandringer får du mulighed for at genfinde din grundlæggende godhed og indre ro, som du kan tage med dig ud i dagligdagen til gavn for andre.

På Gomde tilbyder vi to typer af retreat:

De-stress retreat og buddhistisk retreat.

Da vi er meget optagede af, at dit retreat bliver en god oplevelse både for dig selv og andre omkring dig, så beder vi dig ansøge skriftligt om retreatophold ved at udfylde og sende et ansøgningsskema, så vi kan lære dig at kende. Du finder link til ansøgningsskema længere nede på siden.

Du kan ikke komme i retreat, hvis du dukker op uden skriftlig aftale.

 

De-stress Retreat

Hverdagen kan være stressende og forjaget, og ind i mellem har du måske brug for et pusterum langt væk fra det hele. På Gomde kan du slappe af og komme dig under rolige forhold, hvor de smukke omgivelser støtter op om din helingsproces. Vi stiller ikke nogen krav til dig andet end at du i et par timer om dagen deltager i fællesskabets praktiske opgaver, som f.eks. at lave mad eller gøre rent. Herudover skal du blot overholde Gomdes husregler.

 

Buddhistisk Retreat

Hvis du er buddhistisk praktiserende er du hjerteligt velkommen til at gå i retreat på Gomde. Her kan du sammen med din lærer og vores personale planlægge dit retreat og få den bedst mulige opbakning og støtte.

Vi definerer et buddhistisk retreat som et retreat med minimum 3 daglige længere sessioner bestående af enten sadhana-praksis eller meditationspraksis (f.eks. shamatha eller Vipassana). Det kan være, du er Tara-praktiserende og gerne vil akkumulere dine sadhana'er? Eller måske vil du gerne i gang med din Ngöndro? Uanset hvad du kunne tænke dig, så foretrækker vi, at du har fået vejledning af en kvalificeret lærer inden dit retreat.

 

Indkvartering

Når du er i retreat på Gomde kan du vælge mellem:

 - Værelse i hovedbygningen, med fælles bad og toilet på gangen.

- Hytte med tekøkken, el og enkle møbler. Bad og toilet i hovedbygningen. Hytten skal reserveres i god tid.

 

Priser

Periode Pris de-stress retreat Pris buddhistisk retreat

1 dag

400,- 200,-

1 uge

 

2500,-

(10% rabat på dagsprisen

1200,-

(10% rabat på dagsorisen)

2 uger

4500,-

(20 % rabat på dagsprisen)

2200,-

(20 % rabat på dagsprisen)

3 uger

6300,-

(25 % rabat på dagsprisen)

3100,-

(25 % rabat på dagsprisen)

1 måned 

8400,-

(30 % rabat på dagsprisen)

4000,-

(30 % rabat på dagsprisen)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

For de-stress retreat gælder at ophold udover en måned koster 2300,- kr. pr. uge. Et De-stress Retreat kan vare max. 7 uger.

 

Begge typer retreat inkluderer: Adgang til fællesarealer og templet døgnet rundt, kost og logi, forbrug af el/vand/varme. 

 

Vi har ikke mulighed for at servere måltider for folk som vil i retreat. Vi står for indkøb, men som udgangspunkt skal du lave mad til dig selv, - evt. sammen med de andre, som bor på Gomde.

 

Der er ikke nogen tidsgrænse for buddhistisk retreat, men der er forskellige traditionelle perioder (3 dage, 7 dage, 1 måned, 7 uger, 3 måneder, 3 år osv.)

 

Det gælder for begge typer af retreat, at du, mens du er på Gomde indgår i bofællesskabet og har praktiske opgaver, der aftales individuelt med bestyrer. 

 

Betaling

Vi foretrækker at du enten indsætter beløbet på forhånd på vores konto.

Reg: 6845 Konto: 236390

Eller at du betaler det fulde beløb for dit ophold ved ankomst.

 

Ansøgning

Her kan du finde ansøgningsskemaet, som du skal udfylde og sende til thorasusanne@hotmail.com. Din ansøgning behandles fortroligt, og du får svar hurtigst muligt. 

Download skema her

 

Hvad vil det sige at gå i retreat?

Under Summer Camp 2012 underviste vores lærer, Erik Pema Kunsang, en aften om det at gå i retreat. Her følger en sammenfatning:
 
Det er meget nemt at blive forført af distraktioner i hverdagen. Vi er nærmest afhængige af en travl og rastløs sindstilstand samt en hyggelig tilstand af dovenskab. Distraktion og dovenskab er forstyrrende følelser, som vi er afhængige af. Vi er med andre ord underholdelsessyge ”følelses-holikere”.

Vil det ikke være det bedste at opnå stabilitet i praksis i stedet for at være en underholdelsessyg følelses-holiker?

Når den tanke strejfer dig, at du vil ud af Samsara, at du vil praktisere, så tag handling på det! Overvej at gå i retreat. Beslutsomhed er den vigtigste faktor, når man overvejer retreat. Man skal beslutte sig for at praktisere og beskæftige sindet med dharmaen, ellers vil retreatet bare blive endnu en platform for samsariske forstyrrelser.

Retreatet skal være baseret på en følelse af tillid.

Den fysiske krop, talen og sindet vil falde til ro og man vil være fri til at genkende sit sinds naturlige tilstand. Det er nemt at tale om den naturlige tilstand, men det er ikke nemt at forblive i tilstanden. Et roligt sted, hvor man ikke har for mange distraktioner og forpligtelser, vil gøre en i stand til at komme dybere ned i studierne og i praksissen. 

Ved at trække sig fysisk tilbage fra den travle hverdag, opnår man et vist niveau af shamatha. Så retreat-stedet skal ligge afsides – som f.eks. Gomde.

Gomde er et retreatcenter. Her er shamatha-meditation en modgift mod rastløshed og vipassana-meditation en modgift mod dovenskab.

I begyndelsen, når man gerne vil i retreat er det meget vigtigt at opsætte skel og grænser. Derfor fjerner man sig fysisk fra sin hverdag. Men det er ikke begrænsende skel. Fantastiske sublime oplevelser finder sted indenfor dette skel.

Retreatcentret Gomde skaber et skel mellem hverdagens aktiviteter udenfor og alle sublime kvaliteter indenfor skellet. Folk, som går i retreat her, vælger Gomdes side af skellet, fordi de gerne vil væk fra Samsara og ultimativt opnå Oplysningen.

I en retreat-situation er der ikke andet at lave end at praktisere. Men motivationen og beslutningen skal fastholdes, ellers vil du blive distraheret.
 
Hvis vi følger Milarepas eksempel, så besluttede han at gå i retreat indtil han var befriet. Men Oplysning er mere end befrielse.

Nogle gange går man i gang lidt for tidligt og er ikke rigtig klar til retreat. Andre gange oplever man at tanker myldrer frem med endnu større kraft og man bliver endnu mere rastløs, end man var i forvejen. Så forlader man retreatet endnu mere optaget af tanker end før man gik ind i det. Eller modsat, så tror man at retreat handler om at lukke helt ned for bevidstheden og man ender med slet ikke at kunne komme nogen vegne – heller ikke med praksis. Hverken tankemylderet eller nedlukketheden er shamatha.

For at praktisere korrekt Shamatha og Vipassana meditation skal man praktisere på den mest naturlige og anstrengelsesløse måde.

Det er meget vigtigt at understrege, at man har brug for instruktioner fra en kvalificeret lærer inden man går ind i et længere retreat. Kortere retreats kan godt gennemføres uden instruktioner fra en lærer. Når man har fået instruktioner ved man, hvordan man håndterer følelser, sansepåvirkninger, indre og ydre distraktioner, humørsvingninger og forventninger. Når man er i retreat vil der ikke være andre at spørge end én selv, så du skal have fået instruktioner, inden du går i gang med retreat. Der er også mange, som oplever at en dharma-bog kan være en god lærer i retreat, så man ikke er helt alene.

I retreat praktiserer vi dharmaen indtil det punkt, hvor der ikke længere er noget der distraherer. Når det sker - når man engang er i en nondualistisk bevidsthedstilstand - er der ikke grund til retreat længere. Retreatet er blevet til en sindstilstand, som man tager med sig overalt, hvor man færdes.

Det er Rinpoches ønske, at Gomde skal være et retreatcenter. Det er bygget så vi og fremtidige generationer kan forfølge målet: at gå i studie-retreat, refleksivt retreat, samadhi-retreat (bliv på stedet, spis ikke så meget, tænk ikke så meget, praktisér) eller praksis-retreat.
 
Erik Pema Kunsang, Gomde, sommer 2012


June 2024

Jun 01

Dilgo Khyentse Yangsi

          ...

view

Jun 05

Bodhi Training: Concluding...

      Bodhi Train...

view

This is Hidden Text